Zo wordt het huishouden een stuk leuker

Opruimen, stofzuigen, dweilen, wassen, strijken, bedden verschonen… (adempauze)
…boodschappen doen, ramen lappen, tuin aanharken, auto wassen en ga zo maar door. Klusjes in en om het huis zijn nooit klaar. En op het moment dat je ook maar dénkt dat je alles op orde hebt, hoef je slechts twee keer met je ogen te knipperen en je kunt weer van voren af aan beginnen. Zeker wanneer er kinderen in het spel zijn die je je af doen vragen of opruimen überhaupt nog zinvol is. Herkenbaar? Nou is er natuurlijk een groot aantal klussen dat je kunt uitbesteden. Nog leuker is het om een deel van het huishouden te verdelen onder álle huisgenoten, dus ook de allerkleinsten. Hoe? Klusup zet een paar handigheidjes op een rij.

 

Creatieve klusjesschema’s: Maak het zo duidelijk mogelijk voor de kinderen wat de klusjes zijn en wat de eventuele beloningen zijn. Dit hoeft niet ouderwets op een krijtbord. Op Pinterest vind je tal van creatieve uitspattingen van ouders die hun kinderen op speelse wijze aan het werk zetten.

Online klusjesplanner: Een eenvoudige en handige klusjesplanner waarin je per gezinslid diverse klusjes kunt verdelen met heldere icoontjes. Je kunt deze op je iPad tonen of uitprinten.

Tips – deel 1: Hier vind je tips over hoe je het beste taken in het huishouden kunt verdelen, hoe je het invoert en hoe je je kinderen kunt belonen.

Tips – deel 2: En hier lees je per leeftijdscategorie wat je kinderen aan klusjes kunt toevertrouwen.

Interactieve ‘klusjes-app’ voor kinderen: Laat je kind(eren) op spelenderwijs kennis maken met kleine huishoudelijke klusjes via de iPhone en iPad App Dr. Panda’s House. In het vrolijk geanimeerde huis van de panda raken kleintjes bekend met allerlei huishoudelijke klusjes, bouwen ze verantwoordelijkheidsgevoel op en hebben ze vooral veel lol. Deze App is geschikt voor kinderen tussen de 2 en 6 jaar.

Kortom: genoeg inspiratie om de taakverdeling binnenshuis eens onder de loep te nemen en de kids in huis een handje mee te laten helpen. Hou het leuk en luchtig, dan heeft iedereen er plezier in. Met het gevolg dat er meer tijd overblijft voor de écht belangrijke dingen in het leven: buiten spelen, knutselen, eendjes voeren, taarten bakken, knuffelen…