Lente in zicht: 3 slimme tips voor De Grote Schoonmaak!

De zon laat zich al rijkelijk zien, en daarmee ook bergen stofdeeltjes die vrolijk dansen in de zonnestralen. Buiten ruiken we de lente al, terwijl er binnen een muffig winterodeur kan hangen. Het is maart, lente is in zicht, kortom: het is tijd voor De Grote Schoonmaak!

Ouderwetse voorjaarskriebels

Een stukje geschiedenis vooraf. Want waar komt het eigenlijk vandaan, die zogenaamde Grote Schoonmaak, ook wel bekend als de voorjaarsschoonmaak? Eigenlijk is het heel simpel en logisch: vroeger aan het eind van de winterperiode, als die eerste zonnestralen de winterstofjes tot leven brachten, kregen de vrouwen de voorjaarskriebels. Alles, maar dan ook echt álles verdiende een intensieve schrobbeurt.

 

Kasten werden geleegd, verschoven en in de boenwas gezet, kleden en beddengoed (inclusief matras) werden buiten gemept met de ouderwetse mattenklopper, gordijnen gingen naar de stomerij, kapotte en niet-gebruikte kleding en boeken werden gerepareerd dan wel weggegooid en het servies kreeg kopje voor kopje een extra poetsbeurt. En dan waren ze er nog niet. Alle deuren en vloeren kregen een grondige sopbeurt, evenals de ramen en de binnenkant van alle kasten en lades. Waar nodig werd kastpapier vervangen en als het even kon kregen de muren een nieuw behangetje en de plafonds een likje witte verf. Dit hele proces duurde dagen en was van het kaliber schoonmaakwerk waar je ‘u’ tegen zegt. Tot slot ging de potkachel uit tot aan de herfst en werden winterkleding en -dekens zorgvuldig opgeborgen. Met een beetje pech liep je op een koude voorjaarsdag met blote benen in een zomerjurkje/-pakje rond en lag je ’s nachts te bibberen onder enkel een laken.

Ben je al moe bij het lezen van al die arbeid? Relax! Het is al lang geen must meer om jaarlijks je huis dusdanig overhoop te halen en hier zelfs dagen voor vrij te moeten maken. Maar, geef toe, met die lentestraaltjes verlang je misschien toch wel naar wat frisheid in huis. Maak het jezelf gemakkelijk en behandel rustig kamer voor kamer. Weet je niet hoe, waar en waarmee je moet beginnen? Klusup heeft voor jou wat handige tips en trucs verzameld.

Tip 1: Lekker slapen
Begin met de slaapkamer(s). Zet ramen en deuren open en hang dekens en kussen buiten te luchten. Dit is hét moment om de kledingkast(en) eens goed onder de loep te nemen. Maak het Leger des Heils blij met kleren die je langer dan een jaar niet hebt gedragen. Haal een sopje over de planken en vergeet de bovenkant niet. Maak stapeltjes van zomer- en winterkleding en stop die laatste zo hoog of diep mogelijk in de kast. Haal vervolgens een vochtig doekje over alles wat je tegenkomt: stopcontacten, lampen, plinten, fotolijsten, ramen, etc. Werk met de klok mee, zodat je niets over het hoofd ziet. Verschuif alle meubels en haal de stofzuiger en een dweil over de vloer. Zuig voordat je begint eerst wat wasmiddel op. Daarna zal je hele huis naar schone was ruiken, hmmm. En mocht je nog energie over hebben, pak de woonkamer dan op dezelfde manier aan. Maar dat kan natuurlijk ook op een andere dag…

Tip 2: Grootmoeders keukenkunstjes
En dan is de keuken aan de beurt. Natuurlijk houd je het aanrecht (ongeveer) dagelijks bij en gooi je zo nu dan bedorven producten uit de koelkast. Maar tijd en zin om die bovenste plank en achter de kastdeurtjes te schrobben is er meestal niet. Om al niet te spreken over de binnenkant van de oven, magnetron en het fornuis. Voor die laatste drie heeft die goede oude grootmoeder haar handige middeltjes:

Oven: Maak een mengsel van baking soda en water en smeer hiermee de binnenkant in. Vermijd hierbij wel eventuele glazen deuren. Laat het sopje een nacht intrekken en schraap het er de volgende dag af met een spatel en een beetje warm water. Nog even met een vochtig doekje overheen et voilà: zo goed als nieuw.
Fornuis: Doe de roosters in een afsluitbaar zakje en giet er wat ammoniak bij. Niet te veel, de damp alleen al is voldoende om het vuil er af te weken. Laat ook dit een nacht liggen. Spoel ze af en dit onderdeel van de keuken is ook weer fris.
Magnetron: Zet er een bakje met water en een halve citroen in en warm het op. Een heerlijk stoombadje voor je magnetron, waarbij de viezigheid zo naar beneden druppelt. Nog even na vegen met en schoon!

Tip 3: Blij badderen
We zijn er bijna, alleen het sanitair nog. Neem de badkamer en eventuele aparte toiletten tegelijkertijd onderhanden. De laatste stappen voor een spik span schoon lentehuis.

Wasbak: Daar is ie weer: de eeuwenoude soda-tip. Met een beetje water en een borsteltje schrob je zo hardnekkige vlekken weg. Even afspoelen en klaar. Overigens werkt een mix van citroen en zout net zo goed.
Douche: Reken af met kalk door douchewanden in te smeren met glansspoelmiddel. Tien minuten in laten trekken, afspoelen en weg is de kalk.
Wc: Niets viezers dan een onfris riekend toilet. Middeltjes om de pot grondig mee te reinigen: het water van je handwas, een halve liter schoonmaakazijn óf een liter cola. Laat het een nacht staan en de wc blinkt als nooit te voren.

Fris en vrolijk
Zo, De Grote Schoonmaak is klaar en het hele huis glimt. Natuurlijk kun je ook nog de voorraadkast, boekenkast en andere kastjes en lades overhoop halen en opnieuw ordenen. Leuk als je tijd/zin over hebt. Maar geniet vooral van je harde werk en je heerlijk schone huis. Tot slot: fleur je huis op met vrolijke bloemen. Fijn voorjaar!

PS: mocht je nou écht geen zin en/of tijd hebben in zo’n grootschalige poetsbeurt, dan besteed je het toch lekker uit?