Helma: Een technische duizendpoot

Helma is een van onze topklussers in de regio groningen, met haar VW Transporter komt deze stoere vrouw langs om je te helpen van een technische klus tot tuinonderhoud! We zijn benieuwd naar haar verhaal en belden haar.

Helma, laten we meteen met de deur in huis vallen, je bent een van de weinige vrouwen in ons klusserbestand. Je kan zowel tuinieren als klussen, dat is best indrukwekkend. 

Ik ben van vele markten thuis, als kind wilde ik altijd boerin worden dus ik hoefde niet lang te twijfelen over mijn opleiding. Daarom heb ik de landbouwschool gedaan. Toen bleek dat een boerderij toch niet op mijn pad zou liggen ben ik geswitcht. Zo heb ik een mode en grafisch vormgeving opleiding gedaan. Ik heb hierna nog een tijdje bij een grafisch bedrijf gewerkt en ben daarna voor mezelf aan de slag gegaan als grafisch vormgever.

Van grafisch vormgever naar klusser, dat lijkt een bijzondere beslissing.

Ik heb een aantal jaren als grafisch vormgever gewerkt maar door de concurrentie uit Groningen begonnen deze opdrachten ook minder en minder voor te komen. Ik heb toen gegoogled naar andere opties en toen kwam ik klusup tegen. Ik zag meteen dat dit wel iets voor me zou kunnen zijn omdat ik al veel ervaring heb. Het aanmelden was heel eenvoudig en al gauw kon ik aan de slag!

Je bent een ervaren klusser? Kun je ons iets meer vertellen over je technische achtergrond?

Ik ben altijd geinteresseerd geweest in techniek. Daarom heb ik ook onder andere een technische opleiding gedaan. Thuis was ik altijd zelf aan het klussen maar het mooiste project was toch wel het volledig afbreken van een oud boerderijte en deze weer helemaal naar eigen wens opbouwen.

Inmiddels ben je een jaar actief bij klusup, hoe is dat tot nu toe bevallen?

Heel goed! Klusup is een leuke aanvulling op mijn inkomen en met zo’n 1 – 4 klussen per week kan ik goed balanceren tussen mijn andere werkzaamheden en klussen. Deze variatie bevalt erg goed. Het ene moment sta je tussen de slapende studenten een lamp te vervangen en het volgende moment ben je weer een logo aan het ontwerpen. Ik heb geen saaie werkweken!

Tussen de slapende studenten een lamp vervangen, dat klinkt als een bijzondere ervaring. 

Haha, klopt, ik denk dat ze een foute inschatting hebben gemaakt bij het plannen want ik moest echt over ze heen stappen. Gelukkig kan ik daar wel om lachen. Ook komt het nog wel regelmatig voor dat mensen verbaasd zijn dat de klusjes”man” aan de deur een vrouw blijkt te zijn. Een oudere dame heeft me wel eens verwelkomd met de angstige opmerking “Oh god nee he, een vrouw!”. Na de klus was ze dolblij en ik kom nog graag bij haar langs.

Heb je nog goeie tips voor nieuwe klussers Helma? 

Niet zoveel, ik denk dat je het klussen vanzelf in de vingers krijgt. Misschien is iets meer informatie over de belastingen wel handig, het is tenslotte nog een best onbekende manier van werken.

Helma, bedankt voor dit gesprek en succes bij je volgende klussen! 

Dankjewel, ik ga deze week nog weer naar een leuke klus toe, daar moeten een aantal deuren worden rechtgezet, ik hoop maar dat ze daar in ieder geval wakker zijn!